24 нояб. 2009 г.

что выбрать - да или нет???

отказать себе в чем-то ???есть ли смысл???
Две позиции :
1. лучше жалеть о том что сделал, чем о том от чего отказался...
2. научиться говорить "нет"...
мне очень понравилось, что по этому поводу написал Іцхак Адізес:
 "Виживуть лише ті, хто "попливуть проти течії"  - ті, хто має силу, стійкість та самодисципліну аби сказати "ні!" всьому, чим нас "годують". "Ні" нескінченним спокусам та задоволенням!



Але як розвивати в собі цю самодисципліну - силу сказати "ні"? Хіба не краще сказати "так!"? "Так"  здоровій їжі, фізичним вправам та здоровому способу життя?
З власного досвіду можу сказати, що "так" не працює через те, що спокуси та звички є сильнішими. Уявіть собі людину зі шкідливими звичками, якій пропонують лікувальні препарати і, таким чином, сказати "так" здоровому способу життя. Це не спрацює. Він повинен мати силу волі, щоб сказати "ні" своїм шкідливим звичкам.
Я з'ясував, що вміти відмовитись від чогось - надзвичайно складно. Тому люди вирішили замінити слово "ні" на "так": так фізичним вправам, а не сидінню перед телевізором, так здоровому харчуванню, а не жирній їжі з фаст-фуда. Чи не дивно, що жодна з цих "так-програмам" не спрацьовує? Ми повинні бути в змозі сказати "ні"!
Сучасний світ, з усіма його спокусами, все частіше змушує поводитися як тварина: нами рухають згубні звички та зовнішні сили. Ми все більше втрачаємо волю для самовизначення. Всі дні стають однаковими. Результат: час летить швидко і життя стає коротшим.
Мій досвід показує, що різдвяні свята проходять повз нас. Роки проходять повз нас. Де ж час? Чим більше ми говоримо "так", тим менше отримаємо насолоди від життя.
Ми повинні зупинитися. Зробити перерву. Сказати "ні" телефонам, Twitter, блогам, блекбері, телебаченню, автомобілям, покупкам... Хоча б в один єдиний день на тиждень влаштуйте собі "Ні-день".
Ви можете собі влаштувати "Ні-день" в будь-який день тижня (не обов'язково в суботу). Як вам зручно. Цей день має бути максимально повільним та легким. Поговоріть зі своїм чоловіком/дружиною без переривання на телефонні дзвінки або термінові потреби кудись йти, щось робити. День без авто, без подорожей.
Сьогодні, коли у сім'ї дві людини роблять кар'єру, ні в кого з батьків немає часу та енергії, щоб застосовувати "ні-концепцію" проти спокус, яким піддаються їхні діти.
Батьки часто забороняють дітям щось, але чи забезпечюють вони реальне дотримання цього? Крім того, ми все більше використовуємо теорію свободи вибору. Батькі застосовують її як привід, щоб не встановлювати і не контролювати дітей. Наші діти загубились в "джунглях задоволення", де розставлені небезпечні пастки з непередбачуваними довгостроковими наслідками."
моя лично позиция - придерживаться гармонии внутри себя: если чувствуешь - делай, сомневаешся - борись!
ВЫБИРАТЬ ВАМ!!! 

Комментариев нет:

Отправить комментарий